“Ik ben Constance Zijderhand-Abelsma en ik zet me in voor het welbevinden van (hoog)begaafde kinderen en jongeren. Hoogbegaafdheid heeft al jaren mijn grote belangstelling.”

Constance Zijderhand-Abelsma

Mijn naam is Constance Zijderhand-Abelsma en ik maak me sterk voor het welbevinden van (hoog)begaafde kinderen en jongeren. Het onderwerp hoogbegaafdheid heeft al jaren mijn grote belangstelling.

Ik ben mijn carrière begonnen als logopedist en spraak-taalpatholoog. In die hoedanigheid heb ik veel met kinderen gewerkt. Tijdens mijn werk als onderwijsadviseur van 2000 tot 2016 ben ik pas bewust met het onderwerp hoogbegaafdheid in aanraking gekomen. 

Ik heb in die hoedanigheid veel pedagogisch medewerkers en leerkrachten begeleid in het omgaan met deze doelgroep. Ook als moeder van drie (hoog)begaafde kinderen ervaar ik aan den lijve wat het betekent om dergelijke kinderen op te voeden.

Van 2016 tot 2018 heb ik de postacademische ECHA-opleiding tot specialist hoogbegaafdheid aan de Radbouduniversiteit gevolgd, waarna ik mijn begeleidingspraktijk heb opgestart. Mijn visie is dat ieder kind moet kunnen presteren naar zijn vermogens. 

Helaas geldt voor een flink deel van de (hoog)begaafde kinderen en jongeren dat zij ondanks hun hoge intelligentie binnen ons onderwijssysteem niet goed uit de verf komen. Dit kan leiden tot grote frustratie, zowel bij de kinderen en jongeren zelf als bij hun ouders en leraren. 

Het is naar mijn idee van cruciaal belang dat deze kinderen worden herkend en erkend in hun anders zijn. Ik zie het als mijn taak om deze kinderen en jongeren weer in zichzelf te laten geloven en op deze manier bij te dragen aan hun gevoel van welbevinden.